top of page

O criza financiara fara zahar, va rog!

After you hit the bottom, you can only go up…



Suntem in criza. Inevitabil, am observat si mi-am pus si eu zilele astea intrebari despre pietele financiare si situatia economiei globale.


A scrie despre criza…si a mai da si sfaturi, denota fie super cunostinte in domeniu, fie o mare inconstienta…fie nevoia de atentie. Mie mi-a dat girul florareasa din coltul strazii. Daca si ea se preocupa de fenomen…pot scrie si eu 2 vorbe...macar sa vad peste ani cat de departe eram de adevar.


Informatia. Am o teorie in sensul asta: daca afli de criza de la televizor sau din ziare, demersul de informare e aproape tardiv! O "criza economica" nu se intampla peste noapte. Este vorba despre un cumul de procese economice de lunga durata, de actiuni si reactiuni, de un domino previzibil cauza – efect. Cine a urmarit de-a lungul timpului stirile din diferite domenii si cine a inteles interdependenta dintre piete, a perceput semnele unei viitoare crize economice. Can’t say I am really one of those :)


Actiune. Ce faci cand iti dai seama ca ai prins vremuri de criza? Stop, Drop and Roll? Not really! Habar nu am ce trebuie sa faci exact intr-o astfel de situatie! Insa, am observat in jurul meu cateva tipuri de comportament:


Realist: Cel care sta la curent cu toate stirile financiare. Actioneaza cumpatat si stie sa isi asume riscurile. E genul care, daca are toti banii intr-o banca, ii va scoate si ii va depune in cel putin 3 banci, in conturi RON si EURO.


Optimist: Este si mai bine informat. Ba, mai mult, e un promotor al actiunii si ii indeamna si pe cei din jurul lui sa nu stea. Vede doar oportunitati in situatiile incerte. E genul care isi scoate banii din banca, asteapta sa scada preturile si cumpara proprietati, aur, actiuni - cand bursa nu e inchisa ;)


Pesimist: Actioneaza tarziu si, in general, doar urmeaza "turma". E resemnat si crede ca oricum ar incerca sa se fereasca de efectele crizei, tot nu va reusi. Daca ar fi dupa el, si-ar scoate toti banii de la banca si i-ar tine acasa.


Miserupist: Il doare in portofel de criza. Oricum nu are prea multe proprietati sau depozite. Se amuza pe seama intregii situatii. Chair se bucura de criza. Spera ca toata lumea sa dea faliment ca "oricum a furat toti"...

Am avut o problema zilele astea cu "specialistii in domeniu". Cand te doare, te duci la doctor. Cand nu stii exact sau habar nu ai, intrebi specialistii. Dupa discutii cu analisti economici, oameni din banking si finante, am ajuns la concluzia ca sunt la fel de clueless ca si mine…sau e o conspiratie si nu vor sa divulge secretele si retetele de supravietuire ;)


Informarea excesiva si pe "o mie" de canale, paveaza cu bune intentii drumul spre haos. Daca ne uitam mai atent, ne dam seama ca se actioneaza, uneori in mod hazardat, doar pe baza a ceea ce se crede ca urmeaza sa se intample, nu pe baza a ceea ce s-a intamplat deja.


Sper ca urmatoarea criza sa aiba alt gen de cauze. Sper ca sistemul bancar de la noi, odata ajuns la maturitate, sa nu se "subprime". Sper sa nu se mai faca un scop in sine din cresterea economica!


Se poate trai si cu incertitudini religioase...dar, pe termen lung, viitorul omenirii va fi verde si despre gestionarea eficienta a resurselor…sau nu va fi deloc.


Life will go on!

25 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page