top of page

De ce sa iti cumperi o casa la tara

Pentru ca am o mica ferma/casa la tara si pentru ca lucrez in consultanta imobiliara, sunt intrebat in mod frecvent: cum este? Cat costa? Merita? Asa ca va voi spune povestea mea.


Ferma

Sunt prima generatie nascuta in Bucuresti, dar am copilarit la tara. La tara-la tara! Cu ulite neasfaltate, animale si wc in curte. In fiecare vacanta ma “uitau” ai mei la bunici si, daca ar fi fost dupa mine, as fi ramas linistit acolo. Oricum, abia ma recunosteau cand veneau sa ma ia, la inceputul anului scolar. Stateam mai mult prin pomi, stiam fiecare colt al curtii (si era mare, cam 3.000 mp). Eram patat peste tot de cirese, dude sau orice altceva gaseam comestibil. Stateam mai mult pe afara, bateam tot satul pe o raza de 800 m si mancam mai mult prin vecini, spre disperarea bunicii mele.


Pe la 9 ani, am descoperit ca e fun nu doar sa te joci si sa te uiti, asa ca m-am implicat in toate ale vietii la sat: am sapat, am plantat rosii, am fost la munca la camp (pe cal, langa bunicul), am hranit animalele din curte, am curatat porumb langa soba si am dat la zapada.


In 2004, un amic mi-a spus de o fosta ferma de vanzare, abia ma apucasem de imobiliare. Am fost sa o vad si din curiozitate si pentru ca era la doar 5 km de casa bunicilor. Mi-a placut mult si am sperat ca, daca nu se va vinde intre timp, sa mi-o pot permite eu, candva.


S-a intamplat abia peste 7 ani. Dupa lungi negocieri cu proprietarul in varsta de 86 de ani, un personaj pitoresc, dar incapatanat, am reusit sa cumpar fosta ferma de legume si ulterior ferma de trandafiri de dulceata. 4 hectare la 50 de km de Bucuresti, cu o casa, niste hale si o livada de nuci. Pret ok. Eram fericit pentru ca facusem o investitie buna, pentru ca puteam dezvolta o noua afacere, pentru ca urma sa mananc numai bio si pentru ca...de fapt, a fost o achizitie pur emotionala, pentru toate amintirile mele mai sus mentionate.


Intrare ferma

Investitia s-a dovedit a fi buna. O noua afacere nu am facut (inca) acolo. Iar bio nu am mancat atat de mult. Dar a meritat toti banii si efortul pentru un motiv extrem de important: acolo reusesc sa scap de ganduri negative, sa ma reincarc cu energie si sa ma redescopar. Si, evident, este un loc extrem de util pe timpul confuz din pandemie.


Asa ca, daca si tu esti ca mine si te gandesti sa iti cumperi o casa la tara, probabil te regasesti in cel putin una din aceste categorii:


1. Frica de pandemie

Incep cu asta, ca e de sezon. It will pass! Chiar daca vor veni si alte pandemii, nu-ti cumpara o casa la tara doar din acest motiv! Stiu ca pare la indemana sa vrei sa fugi, sa evadezi, sa te poti misca, dar, daca analizezi pragmatic, tot in aglomerari urbane iti doresti sa fii in caz de calamitate (de exemplu, serviciile medicale sunt mai aproape in oras). Poate, in afara de razboi, orasul castiga pe termen lung.


Este, pe de-o parte, locul perfect de evadat, motiv intemeiat de iesit din oras intr-o eventuala carantina, izolare cu risc scazut de infectare, loc potrivit de lucrat de la distanta, loc ideal de meditatie in liniste, regasire de sine, not going crazy in carantina intr-un apartament, sursa de mancare.


Dar, pe de alta parte, daca ai cumparat-o doar pentru un astfel de caz, cand se termina pandemia devine un liability si, pe termen lung, distanta poate reprezenta un impediment - acces mai greu la combustibil, alimente, servicii medicale. La fel cum izolarea si lipsa interactiunii in comunitate pot avea efecte nocive asupra tonusului mental.


2. Healthy living & back to nature

Probabil cel mai sanatos motiv pentru a-ti cumpara o casa la tara sau o ferma. Fie ca ai pe "to do list" de mult timp sau ai realizat mai recent ca poluarea din oras este extrem de nociva, este momentul perfect sa incepi sa cauti activ variante de mutat (temporar) la tara. Poate nu ai mai plantat nimic in gradina pana acum si habar nu ai cand trebuie sapat de primavara, dar sigur ti-ai dorit sa stii cum e sa te hranesti din propria productie, sa stii exact ce mananci.


Recolta mere si dovleci de vara

Din propria experienta, pot sa va spun ca e foarte greu sa ajungi sa consumi exclusiv din ce produci, daca nu te ocupi de asta zilnic, tot timpul anului.


Adevarul este urmatorul: ori te muti definitiv la tara, ori poti uita de sursa constanta de mancare bio.


Realist, ce poti face este sa cultivi ce necesita cat mai putina ingrijire constanta: pomi si arbusti fructiferi, alune si fructe de padure, plante perene.


Cat despre carne, oua, branza si lapte, ele se afla, teoretic, la o aruncatura de bat – chiar daca populatia autohtona rurala este extrem de imbatranita si inactiva, in mai toate satele poti inca gasi gospodari care se vor bucura sa-ti devina “furnizori”.


Insa, pe langa hrana sanatoasa, cred ca beneficiul major este legat de aerul curat si serenitatea de care poti sa te bucuri. In spatele curtii mele este un camp si, in apropiere, o balta si o padure. Seara, dinspre balta se aud niste sunete specifice care sunt mai linistitoare decat orice aplicatie de "nature sounds", iar dimineata sunt vizitat des de vulpi, caprioare sau fazani.


Un alt avantaj la fel de important pentru care "mutarea" la tara merita tot efortul din lume este pentru cei care au copii: nu cred ca poti oferi copiilor un mediu mai propice de a se dezvolta sanatos, atat fizic, cat si mental, decat in mijlocul naturii.


3. Downshifting & retiring

In forma pe care o experimentam acum, dupa anomalia comunismului, suntem inca o societate tanara, care abia acum incepe sa redescopere planuirea sanatoasa a cursului vietii. Daca pana acum 15 - 20 ani tendinta era sa plecam de la tara spre orasul a-tot-ofertant, am inceput, in sfarsit, sa ne intoarcem la normalitate. Poate a trebuit sa trecem prin stresul carierei la corporatie, sau sa vina Printul Charles sa ne laude satele arhaice.


Cert este ca tot mai multi dintre cunoscutii mei de peste 45 de ani s-au mutat deja sau planuiesc activ acest lucru. La tara, la munte, oriunde departe de poluarea de toate felurile din oras.


Trandafiri de dulceata si capsuni

Dupa principiul "less is more", o casa la tara poate fi chiar "less is everything", pentru cei care aleg sa se retraga. Retraga, nu pensioneze. La noi "pensionarea" va fi perceputa mult timp drept inceputul sfarsitului. Asa ca, retragere. Retragere din stres, din poluare si tensiune, nervi si aglomeratie. Si conectare sau reconectare la ceea ce ar trebui sa conteze in viata: regasire de sine, liniste, calm, mancare sanatoasa, aer curat, miscare zilnica, spatii largi, natura, timp pentru familie, timp pentru pasiuni si hobby-uri. Mutatul definitiv la tara nu trebuie sa insemne si izolare sociala. Spre exemplu, eu, daca as face acest pas (probabil, undeva dupa 65 de ani) nu as putea locui acolo 24/7. Mi-ar lipsi totusi "nebunia" orasului si interactiunea sociala, asa ca, probabil, 2 zile din saptamana si 3 luni pe an as ramane un animal urban si as calatori.


4. Casa la tara ca investitie

Trebuie mentionat foarte clar ca, oricare ar fi motivul cumpararii unei astfel de proprietati, este, in primul rand, o investitie. Achizitia trebuie gandita si din acest punct de vedere. Insa, motivul poate fi si unul strict investitional. Si este un moment potrivit. Suntem in plina formare a unei piete si a unei cereri pentru astfel de proprietati iar preturile vor creste constant. Tendinta exista deja de ceva timp, dar va pot spune cu exemple si statistici ca cererea a fost extrem de accelerata de noua realitate a pandemiei. Aproape orice discutie cu prieteni si cunoscuti ajunge si in momentul cand sunt intrebat "apropo, parca tu aveai o mica ferma la tara, nu?".


Estimez in aceasta perioada o crestere cu 60% a interesului pentru case la tara, materializata prin documentari si intrebari si cu 40% a cautarilor active. Preturile sunt inca extrem de accesibile, chiar si pentru bugete mici si investitori la inceput de drum. Am detaliat putin mai jos aspecte referitoare la bugetul pentru o casa la tara.


Aleasa corect, o astfel de proprietate poate fi profitabila putand fi utilizata deasemea drept casa de vacanta.


Pe de alta parte, daca nu este atent selectata si daca nu are intrebuintari multiple, doar "casa de vacanta" are toate sansele ca, dupa cativa ani, sa stationeze mult timp in sectiunea de "vanzari case". Am multi prieteni care m-au rugat sa ii ajut sa isi vanda casele de pe la munte – de cele mai multe ori, din cauza distantei au ajuns doar de 2 ori pe an, intretinerea este costisitoare si viata e prea scurta ca sa iti faci vacanta in acelasi loc.


5. New lifestyle-business – agri biz

Aici lucrurile sunt foarte simple. Dupa 12 ani in diverse comunitati de antreprenori, pe care le-am creat sau in care am fost activ, pot spune ca este o mare nevoie de mini-ferme bio. Vom asista la o crestere continua a cererii de produse alimentare bio sau naturale. Incepem sa ne informam mai mult si mai bine despre sursele de provenienta si despre efectele alimentatiei asupra sanatatii noastre. Tendinta este spre crearea si agregarea micro-fermelor in retele alternative in care vom putea gasi mancare sanatoasa.


Asa ca, daca pe langa a-ti schimba stilul de viata aveai pe lista de initiative neincercate si dorinta de a te lansa in atreprenoriat, o micro ferma in curtea casei de la tara poate fi o decizie foarte inspirata. Sigur ca, la fel ca in orice demers important, sunt esentiale o buna cercetare si informare prealabile referitoare la ce si cum se face agricultura. Nu acesta este scopul acestui capitol din post. O recomandare foarte importanta ar fi totusi orientarea catre produse de nisa, cu marje de profit mai mari, si nu traditionalele rosii si castraveti. De cativa ani, eu am inceput sa inmultesc butasii de trandafiri si sa incerc sa refac o parte din ce a fost candva – ferma de trandafiri de dulceata.


Trandafiri de dulceata

O sa continui cu cateva aspecte si recomandari care sunt valabile pentru oricare din ipostazele de mai sus:


Buget

Din fericire, la acest capitol lucrurile stau inca bine. Nu exista varianta "nu am bani sa ma mut la tara". Daca decizia depinde doar de aspectul financiar, se poate rezolva vanzand apartamentul/casa din oras si se genereaza un capital suficient pentru cumpararea casei la tara, plus poate chiar si o diferenta de bani care poate fi economisita sau investita.


Pentru cei care nu sunt proprietari, chiria lunara pe care o platesc in oras poate fi inlocuita cu rata la banca pentru achizitia unei case la tara.


In jurul Bucurestiului, pe o raza de 60 de km, o casa batraneasca/veche, cu un teren in jur de 1.500 mp poate fi cumparata cu 15.000 E - 25.000 E. Iar pentru o casa noua se poate plati intre 50.000 E – 95.000 E, in functie de zona.


Pretul terenurilor pretabile pentru casa mult visata variaza intre minim 3 E/mp, in zonele din sudul Bucurestiului, urcand pana la 60 E, in anumite zone din nord.


Intrand un pic mai in detaliu, am impartit preturile in functie de zone, dupa cum urmeaza:


In Sud/Sud-Est/Sud-Vest, sunt de luat in calcul zonele: Frumusani, Plataresti, Galbinasi, Vasilati, Sohatu, Buciumeni, Heresti, Hotarele, Cascioarele, Isvoarele, Greaca, Prundu, Varasti, Valea Dragului, Calugareni, Iepuresti, Bulbucata, Podul Doamnei.


Preturile terenurilor in aceste zone variaza intre 3 E si 15 E/mp


O casa veche/batraneasca poate fi gasita la aproximativ 15.000 E – 18.000 E, iar o casa relativ noua costa, in medie, aproximativ 50.000 E.


In Vest, ar fi de interes zonele: Domnesti, Ciorogarla, Bolintin, Crevedia, Poenari, Floresti, Cascioarele, Vanatorii Mici, Roata de Jos.


Preturile terenurilor in aceste zone variaza intre 10 E si 35 E/mp


O casa veche/batraneasca poate fi gasita la aproximativ 20.000 E – 25.000 E, iar o casa relativ noua la o medie de aproximativ 85.000 Euro.


In Nord/Nord-Est/Nord-Vest, sunt de vizat zonele: Petrachioaia, Dascalu, Moara Vlasiei, Peris, Joita, Sabareni, Zurbaua, Gulia Tartasesti, Crevedia, Darmanesti, Ciocani, Urziceanca, Ghimpati, Calugareni, Butimanu, Cornatelu, Cornesti, Ciocanesti, Stoenesti, Paulesti, Gorgota, Dragasani.


Preturile terenurilor in aceste zone variaza intre 15 E si 60 E/mp.


O casa veche/batraneasca poate fi gasita la aproximativ 25.000 E iar o casa relativ noua la o medie de aproximativ 95.000 Euro.


In Est, sunt de cautat zonele: Belciugatele, Fundulea, Darvari, Tamadau, Plumbuita, Magureni, Sarulesti.


Preturile terenurilor in aceste zone variaza intre 7 E si 35 E/mp


O casa veche/batraneasca poate fi gasita la aproximativ 20.000 E iar o casa relativ noua la o medie de aproximativ 80.000 Euro.


Estimarile de pret de mai sus sunt compilate dintr-un software care monitorizeaza anunturile de vanzare publicate pe internet.


Baloti de lucerna

Din considerente de optimizare de buget si autenticitate, in recomandarile de mai sus am incercat sa evit zone considerate "mainstream", zone metropolitane si traditional rezidentiale up-scale ale proximitatilor Bucurestiului, precum Snagov, Corbeanca, Cernica etc.


De asemenea, preturile unor astfel de proprietati, pe langa zona, difera foarte mult si in functie de acces, pozitionare in sat/comuna, starea casei, calitatea solului, utilitati etc. Spre exemplu, in proportie de 70%, casele vechi/batranesti sunt atat de degradate incat nu merita renovarea lor. Insa, achizitia unei case vechi, chiar si nerenovabila, este de preferat versus cumpararea unui teren gol, datorita pozitiei mai bune pe care o ofera o casa deja existenta in cadrul satului, accesului mai facil la utilitati etc.


Pentru cele 30% din cazuri cand casele pot fi renovate, merita tot efortul – cu mare greutate, inca se mai pot gasi mici bijuterii ale arhitecturii vechi taranesti. Cand acest lucru nu este posibil, constructia unei case de la zero, conform planurilor si viziunii proprii, poate fi la fel de plina de satisfactii.


Desi internetul abunda de anunturi cu "casa la tara de vanzare", adevaratele oportunitati nu sunt publice, asa ca va recomand sa faceti excursii in zonele pe care le vizati si sa discutati cu satenii – sunt cea mai buna sursa de "oferte de vanzare". De cele mai multe ori, actele de proprietate sunt clare. Insa, adesea lipsesc succesiunile si cadastrul.


Distanta fata de Bucuresti (sau orasul de resedinta)

Nu atat distanta, cat timpul din oras pana la casa. Sfatul meu este sa fie la cel mult o ora de condus. Indiferent ca te relochezi permanent sau vei veni regulat in oras, nu cumpara nimic la mai mult de o ora cu masina! Asta inseamna cam pana in 60 km. Orice peste o ora devine frustrant in timp. Chiar daca te muti permanent, cu siguranta vei mai avea nevoie de oras in mod curent. La fel si daca faci naveta zilnic sau doar mergi vara la iarba verde si pentru diverse lucrari de intretinere etc.


Amplasare

Eu am vrut intimitate, dar nu si izolare completa, asa ca sunt intr-un sat, pe o ulita neasfaltata, proprietatea mea fiind printre ultimele pe acea strada. Recomand astfel de pozitionari vs mai "in centru" din mai multe motive: aici se pot gasi suprafete mai mari de teren, preturile sunt mai jos iar privelistea extrem de rurala si pitoreasca.


In plus, chiar daca cei mai multi oameni de la tara sunt de treaba, e de preferat sa nu fiti "in the spotlight of <radio santz>" ;)


Suprafata teren

Cred ca suprafata terenului pe care il cauti este direct proportionala cu dorul de copilarie si timpul petrecut in natura, precum si cu nevoia de aer curat. Insa, abordarea trebuie sa fie mult mai pragmatica: cred ca suprafata ideala este de 1.000 mp – 3.000 mp. Desi poate tendinta este spre mai mult, credeti-ma ca, daca nu aveti si dorinte de agribiz, in timp terenul mare va reprezenta un cost de bani si timp pentru intretinere - natura preia foarte repede teritoriul, daca vegetatia nu este tinuta sub control. Ca idee, in perioada de ploi din aprilie - iunie, daca lipsesc 2 - 3 saptamani de la ferma, risc sa nu imi mai recunosc gradina din cauza ierburilor si a vegetatiei salbatice :)


Recolta de mere si pepeni galbeni

Alte aspecte la care sa fiti atenti:


Utilitati

Apa existenta trebuie sa fie potabila, varianta fiind un foraj la o adancime mai mare. Energia electrica este primordiala. Eu am si trifazic, util pentru viitoarele activitati de agribiz sau cand scade nivelul tensiunii. Gaze si canalizare sunt de dorit, dar lipsa lor este un sacrificiu acceptabil pentru zonele mai linistite si pitoresti, mai ales ca astazi se gasesc usor sisteme moderne pentru fose septice, rezervoare de gaz pentru uz casnic sau sisteme solare pentru apa calda.


Daca lipsa altor utilitati poate fi depasita, internetul este clar un aspect sensibil in zonele rurale si trebuie investigat de la inceput calitatea si perspectivele de imbunatatire.


Vecinii

Sunt importanti, vin la pachet cu proprietatea si se iau ca atare, nu pot fi schimbati :) Asa ca este important sa fie macar normali, daca nu de treaba si prietenosi. Vor fi ochii si urechile tale cand esti plecat...de fapt, pot fi ochi si urechi si cand esti acolo :) Asa ca iti doresti sa aiba bun simt si sa iti respecte intimitatea.


Eu am un vecin "rau", care s-a sesizat ca niste salcami au crescut prea aproape de curtea lui, si un vecin "bun", care merge in lipsa mea sa vada daca totul e ok. Asa ca se compenseaza :) Vecinii sunt o resursa utila si inainte de achizitie – este indicat sa ii consulti inainte sa cumperi, pentru informatii locale greu de stiut altfel.


Securitate

Cand eram mic, eu nu imi amintesc sa fi auzit pe cineva prin sat ca s-a furat ceva...poate nu eram eu atent sau poate nu erau atat de mediatizate cele rele.


Pe cat de idilic poate sa para totul la tara, trebuie avut grija - eu am facut greseala sa nu instalez sistem de alarma si camere imediat dupa achizitie, ci mai tarziu, astfel ca hotii au reusit sa intre in casa si in magazie. Pagubele au fost mai mult emotionale, pentru ca este un sentiment groaznic sa iti gasesti proprietatea complet ravasita. Cum in casa nu tin nimic de valoare, au furat doar un televizor si o motosapa. Asa ca, sistemul de alarma este obligatoriu! Dupa ce l-am montat, nu am mai avut nicio problema.


Iepuri/caprioare

Nu radeti. Si mie imi plac. Doar ca o alta greseala pe care am facut-o la inceput a fost sa nu construiesc un gard pe toate laturile proprietatii, cu "scuza" ca e o curte prea de mare (4 ha) si ce nevoie am de gard in spate, spre campul cu grau sau rapita? Asa ca, intr-un an cu iarna mai grea, din lipsa de hrana pe campul acoperit cu zapada, mi-au ros aproape toti pomii proaspat plantati in toamna.


Daca ati ajuns pana aici, fie scriu decent si v-a placut, fie chiar sunteti interesati de subiect, asa ca mai am un sfat important: nu exista casa de la tara ideala, dar merita toata "aventura" si va veti multumi peste ani. Iar acum puteti incepe cautarile tinand cont si de povestea mea. Mult succes!

2,632 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page