top of page

Despre idei de afaceri si…finantare

If I had a penny for all the good ideas I had…!



Toata lumea are idei de afaceri! Toata lumea vrea sa faca afaceri…si, nu in ultimul rand, toata lumea crede ca se pricepe la afaceri. Scenariul e simplu: ma gandesc la o idee, fac un super business, castig bani, imi iau un jeep si ma retrag de tanar. It’s a beautiful world :o)


Ideile de afaceri sunt minunate. Pe unele le ai dintotdeauna. Altele vin cand nici nu te astepti. O idee "buna" iti da energie. Te gandesti la ea si, instantaneu, ti se instaleaza pe fata un zambet, in coltul gurii, numai de tine inteles. Daca esti pe strada in timp ce iti vine ideea, parca de-abia astepti sa ajungi la birou sau acasa…sa vezi daca poate fi viabila. In majoritatea cazurilor, nu e! Si iti dai seama cam dupa 10 minute de gandit "profund".

Sincer, cred ca se pierde prea mult timp cu ganditul la idei. Daca ai peste 22 de ani si iti ia mai mult de 30 de minute sa pui pe hartie 3 posibile afaceri la care te-ai pricepe, e posibil sa ai probleme mai mari decat o proasta inspiratie – poate nu esti facut pentru afaceri. A nu se intelege gresit – e ok si recomandat sa fii tot timpul cu ochii in piata si sa simti tendintele. Totusi, unii se framanta prea mult in sensul asta. E greu sa reinventezi roata. Nu imposibil, dar e greu.


Toti cauta super nise, idei unice si nastrusnice la care "nu s-a mai gandit nimeni" cu care sa rupa gura targului. Nu e importanta ideea! E vital insa cum o transformi in realitate! Toti cauta noi produse nemaivazute. Si cand le gasesc, au toate sansele sa ramana "nevazute". Nu e important produsul! E important sa il vrea cineva. E important sa acopere niste nevoi reale.


Ai voie sa te inspiri de la altii? (stii cum e...ideile altora parca sunt mai dulci, uneori) Sau, mai bine zis, unde e granita intre inspiratie, libertatea pietei si nesimtirea celui care pur si simplu replica munca altora? Eee...poveste lunga, poate povestim in viitor despre asta.


Idei + Finantare = LOVE :o) Finantarea, bat-o vina!


"Am idei bune, dar nu am bani sa incep! Asta e...as fi antreprenorul perfect, dar nu imi pot finanta afacerea!" Sounds familiar, right? Parca imi vine si mie sa zic ca banii nu sunt importanti intr-o afacere. Dar parca nu suna bine. Desi unii spun ca "a face rost de bani" pentru a incepe o afacere, este task-ul cel mai usor din tot demersul antreprenorial. Hai sa fim seriosi! Nu e chair asa. Suna poetic si, in general, este o expresie folosita de cei care deja au reusit big time.


Totusi, banii nu sunt atat de importanti! Ei vor veni. O afacere buna si corecta isi va gasi intotdeauna finantare. Cum? "Beg, Borrow or Steal", cum zicea un porf. american de entrepreneurship! Eu cred ca e imposibil sa nu gasesti banii cu care sa incepi! Ar fi aiurea sa incep sa insir cu liniute, modalitati si potentiale surse de finantare (...maybe for future posts ). Nu exista o reteta. Cel care cauta, stie exact unde sa caute, cui sa ceara, cat de tare sa forteze si cand sa se retraga! E o chestiune de timp si necesita multa rabdare. Vanatorul din jungla poate sta nemiscat ore in sir - in timpul asta, devine una cu natura: flies are pooping on his head and stuff :) pana in momentul in care prada este exact in pozitia si la distanta la care nu mai poate scapa. If you know what I mean :o)


Cunosc persoane cu idei, dar doar cu idei, care probabil vor gasi foarte greu finante sa inceapa. Dar am prieteni care au idei, le-au pus deja in practica si au toate sansele sa gaseasca infuzia de capital mult asteptata. Good luck guys!...and don’t you ever give up!!


Life can be good!

22 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page