top of page

Alege-ti partenerii, pe campul de lupta!

People are devious! It’s a fact.



Ma pasioneaza relatiile interumane, fie ele de business sau nu. Dar, pe cat de mult cred ca ma pricep, pe atat imi dau seama ca, de multe ori, sunt departe de adevar!


In afaceri, dupa ce ai trecut de perioada "one-man-show" , trebuie sa stii sa iti alegi echipa, clientii, furnizorii…si chiar partenerii (desi, toti pot fi numiti generic, parteneri). Cand iti place ce faci si faci exact ceea ce iti place, te auto-incarci cu o doza entuziasm si pozitivism. Si crezi ca toti cei cu care vei interactiona, sunt la fel. Wake-up call: they are not! Oamenii din echipa te pot lasa balta exact cand ai mai mare nevoie, clientii pot sa iti plateasca tarziu sau deloc iar "furnizorii" pot sa nu livreze cum v-ati inteles si sa schimbe regulile in timpul "jocului". Cum poti sa iti dai seama inainte sa se intample? Nu poti!


Increderea si creditarea totala nu sunt decat semne de slabiciune. Sigur, nu poti trai la limita paranoiei, banuind tot si pe toti din jurul tau.


Experientele personale, anterioare, sunt singurele care dau masura increderii pe care o poti acorda cuiva! Suna pragmatic, dar e adevarat. Remeber, we're talking about business, not love here ;) Toate parteneriatele/proiectele care pornesc dupa o discutie avuta "la o bere" cu un amic, despre care crezi numai de bine si pe care crezi ca il stii...ca e baiat bun, impartasiti aceleasi valori si radeti la aceleasi glume, au toate sansele sa esueze! Prietenul/cunostina cu care pornesti la drum si cu care credeai ca esti atat de compatibil, te poate dezamagi profund, intr-un mod mod foarte costisitor.


Ideal ar fi ca, ianinte de "marele proiect" comun, sa poti avea o experienta concreta, cat de mica, cu viitorul angajat, client, partener. Acolo iti poti da seama de seriozitatea si de eficienta lui...Si, tot acolo, "in mijlocul luptei" iti vei da seama ce stii sau ce credeai ca stii despre el. Nu spun ca este intotdeauna posibil sa ai aceasta experienta concreta, inainte…spun doar ca ar fi foarte "cost effective" ;)

15 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page